keskiviikko 25. toukokuuta 2011

Pitemmän kaavan mukaan.

KoPu Tiistaikisa 24.5.2011
Rata D myötäpäivään
Tuuli 7-8 m/s SSW, ilma +12°C, vesi +8 °C
Purjeet: Genoa 3, spinnu S3
Miehistö: Hepo, Lotta, Terhi, Matti, Jarko, Janne L. ja Riku
Sijoitus: 11/19

Gastiliiton osallistumisinto tämän vuoden tiistiksiin on suorastaan mainio. Nytkin saimme 7 hengen miehistön kasaan, vaikka tiistain aikana Santtu ja Seppo peruuttivatkin tulonsa. Sen verran oli tuulta illassa (puuskissa jopa 10 m/s), että laitapainoille olikin käyttöä. Tosin täytyy huomauttaa, että komennolla "läskiä laidalle" ei olisi yksikään gasteista liikahtnut (Jarko kun istui sitloorassa ison nyöreissä). Laitapuolen gastien rasvaprosentti kun ei yhteislaskullakaan kohoaisi lähellekään kipparin traanitasoa.

Valitsimme keulalle kolmosgenoan, joka tuntuikin olevan oikea ratkaisu. Vene tuntui tasapainoiselta ja nousi selkeästi paremmin tuuleen kuin purjegarderoobin ykkösgenuoilla. Lautakuntavene liputti tiististen pisintä D-rataa myötäpäivään (Melkin pohjoispoijulta Rysäkarin etelä viitalle, sieltä Rönnkobben kiertäen Käärmesaarten portille ja maaliin). Käytännössä sama rata kuin jo neljään kertaan tuli kierrettyä S. Wikströmissä & Pro Sailor Racessa puolitoista viikkoa sitten.

Pikkuluokan lähdössä ei hirveätä tunkua ollut. Meillä isossa luokassa oli lähtijöitä melkein saman verran. Mukaviksi mittatikuiksi saimme X-99 X-Capen, Dehler 34 Carabilla III:n ja Ramdatan, jotka kaikki tiesimme meitä hiukan nopeammaksi. Virheettömällä suorituksella meidän pitäisi tässä kelissä pysyä kyydissä. Starttasimme keskivaiheilta linjaa Nerissan (Dufour 40) alta ja X-Capen päältä. Yleisesti ottaen koko luokka otti hyvän startin ja linjakin oli käytännössä suoraan vastatuuleen.
Luikuttelimme samoja tahteja X-Capen kanssa molempien otettua pian startin jälkeen radan oikean reunan. Kolmosgenoa antoi hyvän noston ja pärjäsimme hyvin vauhdissakin. Pystyimme pitämään X-Capen niukasti takanamme, Carabillan ja Pärlanin (FG37) jäädessä jo kauemmaksi.

Venda Melkin kupeessa ja nyt styyralla lähestynyt X-Cape kerkesi yläpuolelta ohi. Kippari jätti seuraavan vendan tekemisen liian myöhään, kun halusi päästä lähestyvien Carabillan ja Pärlanin yläpuolelle. Melkin pohjoispoijulle lasketeltiin löysillä purjeilla nyt kolmen rypäleenä. Aiemmin tehty venda olisi lyhentänyt matkaa rajusti ja kilpakumppanit tuskin olisivat ohi pääseet. Carabilla puolusti paikkaansa hyvin merkillä, ja me lähinnä vain tapoimme vauhtimme heitä nostattaessamme. Oli pakko heittää venda vapaisiin kohti etelää muun fleetin kinkkaessa kohti Rysäkaria. Pääsimme toisaalta vapaissa nyt kaikessa rauhassa hakemaan karannutta vauhtiamme. Vendan kohti kääntömerkkiä olisi voinut taas tehdä vähän aiemminkin ja jonkun ajan kulutta etelään vendannut Carabilla huristeli muutaman venemitan päästä editsemme ohi. Jo hieman löysillä ajaen lähestyimme Rysäkarin eteläviittaa kun yläpuolellemme ilmestyi First 36.7 Jazz tuulta sotkemaan.

Kun Jazzin takastaagissa ei ollut ison luokan keltaista merkkilippua vaikka perälippua eivät kantaneetkaan, kyselimme näiltä tuulentuhoajilta, josko he olivat kisassa ollenkaan. Eivät olleet kuulemma järjestäjät huolineet mukaan (myöhäinen ilmottautumien?). OLISIVAT NYT SITTEN TAJUNNEET SUKSIA **TTUUN (= eri ladulle) TOISTEN KISAA PILAAMASTA. Otimme tosi pahasti turpiin heidän **skoissaan ja jouduimme päästämään ylimääräisellä vendalla väistäen takana olleen styyralla lähestyneen Pärlanin ohi.

Snadin yläbanaanin jälkeen oli kurssi otollinen spinnun nostolle. Kohtalaisesti saimmekin S3:sen vetämään. Matti juoksi tapansa mukaan pitkin kantta leen skuutti kourassa Rikun avittaessa parhaansa mukaan vinssillä. Iso osa fleettiä ei tälle Rönnkobbenille vievälle pätkälle spinnua nostanut ja osalla (kuten X-Capella) näytti olevan selvästi hankaluuksia saada pidettyä pallokas nimensä veroisena. Saavutimme nyt jonkin verran muita.


Rönnkobbenin suora meni aivan plattiksessa. Pääsimme yhä valkoisilla ajavan Pärlanin ohi ja aloimme pikkuluokkalaisten ohittelun. Käärmesaarten porteille mentiinkin sitten taas tiukempaa kurssia. Pikkuluokan mukana seilannut (mutta kisan ulkopuolella ollut) Piiska (Platu 25) ajeli niin tiukkaa kurssia, että muutaman näyttävän broachin jälkeen ajeli jo muuta fleettiä vastakkaista kurssia. Me pysyimme varovasti ajellen pystyssä vaikka samassa paikassa muutama muukin broachaili.

Maalisuoralle kääntyivät rakas kilpakumppani Ramdata ja Carabilla lähellä toisiaan. Toivottoman kaukana meistä, mutta sentään näköetäisyydellä. X-Capella oli silläkin liikaa etumatkaa ja se voitti meidät reilulla minuutilla. Hyvinkin sillä ajalla, minkä hävisimme ajamalla "mutkat pitkiksi" ja Jazzinpaskasta "nauttien". Toivottavasti ensi kerralla soitetaan Nautinnollisempaa musiikkia…

Ei kommentteja: