maanantai 2. kesäkuuta 2008

Tuskainen ratakisa

WB Sails Round the Buoys 
sunnuntai 1.6.2008, ORCi, HSK
Tuuli 3-4 m/s SSE-SE, ilma + 20°C, vesi +14 °C
Purjeet: Genoa 1 med, Spinnu S2
Miehistö: Hepo, Santtu, Jussi, Pitkä-Heikki & Matti
Sijoitus: 12/13  (11.-12.-10.)

Kaiken piti olla kunnossa ratakisaa varten. Olimme ajoissa paikalla, nostelimme pari kertaa spinnua lämmitelyn merkeissä ja sovimme tehtävänjaon. Niin vaan kuitenkin tössimme ekan startin olemalla pahasti myöhässä linjalta, koko muun fleetin pakkituulissaa. Kun luokassa on kolmetoista venettä, on startilla todella merkitystä! Kärkikolmikko Xilia-FinnFun-Astraia meni heti menojaan, muita oman luokan veneitä ohittelimme tuskallisen hitaasti. Maalissa olimme vasta luokkamme seitsemäntenä, eli tasotuksissa tietysti vielä huonommin, sijalla 11.

Ykkösluokan toinen startti oli mielenkintoista katsottavaa. Laura X (X-35) kurvasi tyylipuhtaasti Eestiläisen Audi Sportin (Grand Soleil 42 R) eteen ja alkoi nostattaa sitä linjan yli. 
Alfa Romeo ja Luna ryhtyivät leikkiin mukaan ja lähtöpaukun tullessa oli yleinen sekaannus ilmeisesti liikaa lautakuntaveneelle ja seurauksena oli yleinen takaisinkutsu. Uusintastartti oli 10 minuutin kuluttua ja onnistui jo paremmassa järjestyksessä.


Mekin satsasimme omaan kakkoslähtöömme vireämpänä ja otimme ihan kohtalaisen startin. Kärkikolmikko otti taasen hajurakoa, mutta sisarvene X2 oli ihan rinnalla ja muutoinkin olimme aika hyvin kisassa mukana. Jäimme tosin välillä joidenkin ykkösluokan veneiden pakkituuliin ja välillä tuulessa oli selviä "reikiä". Alamerkillä laskimme spinnun vahingossa väärälle puolelle, mutta saimme kryssin aikana spinnuntokeet raahattua taas oikealle paikalleen. Toisen kerran ylämerkille tullessa odotukset olivat suuret, mutta spinnua nostaessa pamahti siirron jälkeen huolimattomasti kiinitetty fallin lukko auki spinnun tipahtaessa kauniisti kannelle ja fallin kilahtaessa toppiin.

Hätäinen ratkaisu oli hilata Jussi ylägaijalla mastoon. Santtu ehdotteli genoan fallia, mutta kipparin kaalin ei mennyt idea, miksi olisi genoa pitänyt laskea ja vasta sitten sen fallilla hilata ukko mastoon! Tuskaisen vinssaamisen, kiipeämisen ja ikuisuudelta tuntuneen uuden spinnun noston jälkeen pääsimme vihdoin maalinkin. Siellä sitten kippari Hepokin vasta ymmärsi ruorimiehen oivalluksen –olisimme siis voineet nostaa spinnun genoan fallilla, koska oli kyseessä oli viimeinen osuus. Mastossa olisi voitu sitten käydä hakemassa karannut falli kaikessa rauhassa ennen  viimeistä lähtöä... Ilman tätä hässäkkää meillä olisi ollut hyvät mahdollisuudet viidenteen sijaan, nyt emme yllättäen kuitenkaan jääneet viimeiseksi. Maalissa olimme luokkamme 11. ja tasoituksissa yllättäen 12. ORC epäilee, että Averell Daltonin (Platu 25) pitäisi näin kevyissä kulkea paljon kovempaa.

X-99:ien hieno jono ylämerkin jälkeen.

Kolmanteen starttiin lähtölinjaa siirrettiin tuulen kääntyessä itäänpäin. Tällä kertaa kaikki sujui jo ilman sähläyksiä, muttei kieltämättä kuitenkaan kovin jouheasti. Alkoi jo väsy painaa päivän venähtäessä odotettua pitemmäksi. Pystyimme nyt kuitenkin pitämään X2:n takana, Ilmarisen (Dufour 34) ja Tarantellan (Swan 37) liikuessa yllättävän liukkaasti tutun kärkikolmikon takana. Toiselle kierrokselle oli ylämerrkki vielä vaihdettu uuteen tuulen yhä kääntyessä itään. Maalintulossa oli sopivasti hässäkkää seitsemän kolmosluokan veneen tullessa maaliin 47 sekunnin sisään, seassa vielä pari ykkösluokan venettä. Me olimme luokkamme 7 maalissa (2 sekunttia FunFirstille hävinneenä) ja tasoituksissa vasta 10:s.

Kolmosluokan kärki ylämerkillä (FinnFun, Xilia ja Astraia)

Kokonaisuutena siis aika tuskainen suoritus, miehistöäkin on näin maanantaina tätä kirjoittaessa siirtynyt sairaslistalle. Kevyt keli ei ole meidän omintamme, mutta Xilian ja Finellin suoritusten ohella täytyy erityisesti ihailla Jussi Pietinalhon Astraian (EF 34) kulkua. Kahta edellistä (ja meitäkin) raskaamman veneen kuljettaminen näin kevyessä kelissä moista vauhtia sijoille 2-2-1 oli todella kokonaisvoiton arvoinen suoritus. Onnittelut!

Erik Lähteenmäen kuvia täällä.

Tulokset täällä.

Ei kommentteja: