torstai 26. elokuuta 2010

Perstuntuma on joskus **rseestä...

KoPu Tiistaikisa 24.8.2010
Rata D myötäpäivään
Tuuli 8-4 m/s ESE-WSW, ilma + 20°C, vesi +17 °C
Purjeet: Genoa 1 med, spinnu S2
Miehistö: Hepo, Juho, Matti, Lotta, Janne L., Marko, Jyri & Terhi
Sijoitus: 15/27

Pitkin päivää oli tuuli vinkunut syksyä enteillen reilun 10 m/s voimalla. Tuntui mukavalta saada reilusti porukkaa mukaan laidalle rötköttämään. Mukava oli saada pitkästä aikaa myös Juho mukaan. Juhon veneeltähän kippari Hepokin alun perin on kilpailukokemustansa lähtenyt kartuttamaan. Juho toi nyt mukanansa Jyrin tutustumaan purjehdusurheiluun.

Satamassa vanttien viuhuessa pujoteltiin keulaan kolmosgeonaa ja harkinnassa oli reivinkin virittäminen. Matkalla lähtöalueelle tuuli moinasi reilusti ja tuulimittarin näyttäessä välillä jo alle seitsemän metrin lukemia päätimme vaihtaa keulalle ykkösgenoan, joka ruorissa olleen Juhon perstuntuman mukaan tuntui oikein hyvältä, vaikka ison nyörejä nykinyt Hepo väliin aina vielä asiaa varmistelikin. Tuuli kun oli taas vähän noussut.

Lähtö oli tällä kertaa vastatuulipoijulle; olimme vähällä jyrätä Casperin päälle ja protestin paikkaa olisi voinut miettiä, mutta lähdimme sopuisasti matkaan muun fleetin seassa. Matka Melkin pohjoispoijulle meni ihan mukavasti, olimme X-99:n vauhdissa, reivatulla isolla matkaan lähtenyttä Extasiaa selvästi nopeampana.


Mittareita tarkkaileva Hepo huomautteli välillä Juholle, ettei ajasi liian ylös vauhdin kustannuksella. Mutta tämä sanoi genoan lankojen toimivan mainiosti ja perstuntuman olevan hyvän. Matkalla Rysäkarille muu fleetti sai nyt kaulaa ja pakkituulista päästäksemme heitimme vendan etelään. Nyt vauhti oli selkeästi parempi, mutta toisaalta tuulimittari kertoi kryssikulmaksi 50-60 astetta. Langat ja perstuntuma olivat kyllä kohdallaan.

Rysäkarin kääntömerkillä olikin sitten edelleen reivatula isolla ajeleva Extasia ajanut meidät kiinni ja ero muihin luokkamme veneisiin oli kasvanut jo turhan suureksi. Tuulikin oli nyt vähän keventynyt ja  muuttanut suuntaansa. Yritimme pitää Extasian takanamme, mutta se pääsi kauniisti alakautta ohi vaikka ajoimme täysillä purjeilla ja ulkoskuutilla heidän vajaata settiään vastaan. Onhan X-99 toki n. 1,5 tonnia kevyempi, mutta silti...

Juho miettii mistä vauhtia keksisi lisää.

Tuulen kääntyminen aiheutti sen, että valmiiksi virittämämme spinnu olikin nyt väärällä puolella venettä. Muiden nostaessa Rönnkobbenilla spinnua me vielä säädimme urakalla. Fallikin oli jo välillä karussa. Päätettiin lopulta sitten nykäistä spinnu taivaalle ilman puomia ja jiipata sitten oikealle kurssille. Näinhän se periaatteessa menikin, mitä nyt saatiin pallokas jiipissä genoan skuutin kanssa solmuun. Keulagastit järkeilivät spinnun lopulta genoanfallista irti ja lentämään, seurauksella että  ko. falli kulki nyt spinnun päältä ja teki keulapurjeen nostamisen mahdottomaksi.

Keulakannella esitetyn performanssin "tanssii fallien kanssa", johon otti osaa n. puolet miehistöstä kippari Hepon johdolla, jälkeen saatiin Nauti n' Nolla taas muuksi kuin pelkäksi myötätuuliveneeksi. Sähliksissä olikin sitten kadonnut vauhdin ohella se perstuntumakin.

Maalissa oltiin lopulta turhan tavanomaisella 15. sijalla. Normaalia pitempi rata ja heikkenevä tuuli saattelivat veneet maaliin auringon laskiessa. Kulkuvalojen polttelu toi  jo syksyistä tunnelmaa, vaikka illasta tulikin lopulta mukavan lämmin.

Ei kommentteja: