sunnuntai 14. syyskuuta 2008

Syksyistä säpinää - Syysseilaus

Syysseilaus su 14.9.2008
EMK Rata + Saaristo (Kytö-Knapperskär-Aspskär-Lehtisaari-Haukilahti)
Tuuli 9-5 m/s NE, ilma + 5 – +10°C, vesi +12 °C
Purjeet: Genoat 1 med ja heavy, Spinnut S2 ja S3
Miehistö: Hepo, Juho, Santtu, Heikki T., Jallu & Lotta
Sijoitus: 7/13

Olemme aina olleet parhailla sijoituksilla kovan tuulen kisoissa. Tänään kulki kaikista tiukoista tilanteista huolimatta oikein mukavasti. Sisarveneet Alexia ja X2 jäivät molemmissa kisoissa suorassa ajassa taakse, Xilian vauhtiin emme sentään pystyneet mekään.

Odotamme mielenkiinnolla tuloksia, niin omalta osaltamme kuin sitä, kuka vei rankingmestaruudet.
Tarkempi raportti hieman myöhemmin.
Kuvia kisasta galleriassa.

– – –

Perjantai-illan veneväijyssä oli hyvää aikaa lukea orderit tarkasti ja piirtää ratakartat. Ordereista löytyikin kummallisuus: saaristokisan "alamerkki" oli ilmoitettu jätettäväksi vasemmalle, jolloin radan olisi voinut ajaa aiottua n. 8 mailia lyhyempänä. Knapperskäriltä kun olisi vain lähtenyt suoraan pohjoiseen, niin silloinhan Kytön pohjoisviitta ja tämä Aspskärin vihreä viitta 4 mailin päässä olisivat molemat jääneet vasemalle! Soittelin ja jätin erilaisia viestejä kilpailupäällikölle pitkin lauantaita ja vihdoin ip sain hänet jopa vastaamaan. Ilmoitustaululle kuulemma tulisi muutos "kierretään vastapäivään" -tervetuloa vaan sinne tarkistamaan. Kiitos vaan itsellene...! Olisi varmaan taas ollut järkevintä pitää taas turpansa kiinni ja ajaa rata 8 mailia lyhyempänä. Kaiken lisäksi tuo vastapäivään kierrättäminen teki siis rataan silmukan, onneksi tuuli oli kuitenkin kisapäivänä suotuisasta suunnasta eikä kolareita tullut.


Vähän ennen aikaista sunnuntain lähtöä tarkistettu 7 min vanha Vene-lehden ennuste meni nyt tuulen voimakkuuden osalta päin p-tä. Ko. ennuste epäili heikkenevää 5-4 m/s tuulta. Ja kun FMI testbedin reaaliaikaiset havainnot tukivat tuota, jäi kuivumassa ollut kolmosgenoa "turhana" kotiin pitämään seuraa paksulle ja painavalle rullakakkoselle, joka on lähinnä retkipurje, joskin tietyssä keilissä kuitenkin spectrasta tehtynä aika mainio kisakäytössäkin. Rysäkarin luona Kytölle siirtyessä näytti tuulimittari jo 7-8 m/s ja tuuli vain yltyi. Onneksi mukana oli sentään varuilla litteämpi, matalampi ja takareunastaan kavennettu kovan tuulen ykkönen, jonka vaihdoimmekin keulalle.


Miehistön vakiojäsen Enni oli ollut rapuregatassa ja hänen kanssaan oli sovittu treffit lähtöalueelle. Odottelimme aikamme häntä yhä yltyvässä tuulessa, mutta hänen kuljetuksensa oli niin pahasti myöhässä, että sovimme ottavamme hänet kyytiin vasta ratakisan jälkeen. Ehdimme nippanappa starttin, tosin vailla minkäänlaista suunnitelmaa tai ajastusta. Onneksi lähes koko muukin fleetti oli pahasti myöhässä startista. Ylämerkille tultaessa ei vaikuttanut kovinkaan hyvältä vielä spinnunkin pyrkiessä karkaamaan pusssistaan ennen aikojaan. 

Sisarvene Alexia ensin merkillä. Meillä pussistaan karkaava spinnu peittää ruorimiehen näkyvyyden.

Järjestäjien kuvamaterialia.


Nosto meni muutoinkin aika surkeasti ja ärräpäitä lenteli pitkin venettä. Myötätuuliosuudella meno kuitenkin rauhoittui ja aloimme saavuttaa sisarveneitä ja muita kanssakilpailijoita. Kryssi ylämerkille meni mainiosti ja sekä Alexia että X2 olivat jo takana. Ylämerkillä spinnukin nousi jo mallikkaasti ja pystyimme pitämään molemmat sisaret takanamme ylittäen maalilinjan viidentenä Xilian, FinnFUNin, Astraian ja Tarantellan perässä. Merinna oli niin lähellä takana, että oli selvää, etttemme sitä voittaisi, mutta takajoukon Joakim Ebnegeallaan kiilasi aina neljänneksi.


Lähettäjä Syysseilaus 2008

Ratakisan track. 

Vihreä on ensimmäinen kierros  (melkein minuutti myöhässä lähdöstä...!)

ja sininen on toinen.  

Lautakuntaalus oli 18m syvyysmerkinän kohdalla.


Yritimme poimia nyt reilun tunnin odottanutta Enniä kyytiin, mutta aallokko oli sen verran voimakas, että hyppy veneestä toiseen olisi ollut aivan liian vaarallista. Lotta joutui siis nyt yksin kärsimään äijien mauttomista alapääviritteisitä jutuista ja testosteronipurkauksista. Tosin Lotta ylennettiin (?) tällä reissulla jätkäksi, huolimatta virallistetusta "Lolita" lempinimestään...


Saaristokisaan starttasi kolmosluokka ensimmäisenä. Saimmekin mitä mainioimman startin Xilian ja Tarantellan kupeesta. 



Ylämerkillä olimme hyvin Xilian, Tarantellan, Astraian ja FinnFUNin kannassa. Xilia ja Astraia lähtivät kiertämään Stenskäriä idästä, Tarantellan laskiessa länsipuolelta Finellin ja meidän kurvatessa perään. Muu fleetti Merinnan ja X2:n vetämänä seurasi takana. Knapperskärin kääntömerkille päästiin ilman vendaa ja nostimme viidentenä veneenä spinnun lähes plattikselle kohti Aspskäriä.


X2 pääsi ohi, ja ero kärkijengiiin kasvoi Merinnan ja Alexian pikkuhiljaa saavuttaessa. X2:n karkumatka päättyi jiipissä tulleisiin rintsikoihin, joiden avaamiseen meni heiltä yllättävän kauan. Surullisen kuuluisan alamerkin kiersimme melkein peräkanaa X2, me ja Merinna. Olimme vaihtaneet muodokkaan kevyen tuulen ykkösen keulalle varautuen kevenevään tuuleen. Alkuun se tuntui vaikeammalta ajaa, vieläkin aika reippaassa tuulessa, mutta saarten suojassa valinta osottautui oikeaksi. Pääsimme kryssillä X2:sta  ohi ja Alexiakin jäi koko ajan. Saimme myös vähän kiinni eteläisempää reittiä ajanutta Astraiaa Xilian mennessä FinnFUN perässään pohjoisempana. Tarantellan reitinvalinta oli taas jälleen kerran jotain aivan omaansa.


Kävimme jännittävän kamppailun X2:n kanssa heidän päästessä aina välillä "iholle", mutta pystyimme koko ajan hallitsemaan peliä pitäen heitä takanamme koko pitkän kryssin ajan. 


Lähinnä kameraa X2. Toinen sisarvene Alexia kakkosluokan Stellan ja Hiljan välissä.


Varsasaaren kupeessa maalisuoran auetessa nostimme reacher-spinnumme ja pääsimme tiukasti ja tarkasti ajaen sillä aina maaliin saakka pystyen pitämään X2:n takana loppuun saakka. Olimme taas viides maalissa luokastamme. Xilian Tarantellaa n. 9 min nopeampi aika ei riittänyt, vaan vanha Swan-lady nappasi tämänkin kisan voiton. Finell oli kolmas meitä vajaa kaksi minuuttia nopeamman Astraian ollessa neljäs. Tasoituksissa meille maalissa reilut 4 min  hitaampi Merinna oli viides ja Ebnegea kiilasi kismittävästi vaivaisen sekunnin erolla kuudenneksi, vaikka tulikin melkein 17 min meidän jälkeemme.


Kokonaistuloksissa olimme seitsemäs, positiivista oli kahden sisarveneen jääminen taakse. Ehkä me joskus vielä sen Xiliankin kuittaamme...! Rankingtulokset eivät tätä kirjottaessa ole vielä varmistuneet, mutta ilmeisimmin Tarantella vei kolmosluokan voiton. Kävimmekin jo heti kisan jälkeen heitä onnittelemassa varmuuden vuoksi.


Syysseilauksen tulokset ovat täällä.

Kannattaa katsoa Tarantellan trackki ja kuvat

Järjestäjien hyvälaatuiset kuvat.


Lähettäjä Syysseilaus 2008

Ei kommentteja: