keskiviikko 9. toukokuuta 2012

Kahdeksalla kahdeksanneksi


KoPu Tiistaikisa 8.5.2012
Rata E vastapäivään
Tuuli 5-3 m/s SW, ilma +11°C, vesi +6°C
Purjeet: Genoa 1 med, spinnu S2
Miehistö: Hepo, Santtu, Lotta, Marko, Matti, Riku, Janne T. & Irina
Sijoitus: 8/16

Kauden ensimmäiseen kisaan oli suorastaan tunkua. Kahdeksan hengen miehistö on aika heavy kevyelle kelille, vaikka kippari Hepoa ja Jannea lukuunottamatta kaikki olivatkin "neuvolassa punnittavia" alle satakiloisia. Suuria suunnitelmia laiturissa tapahtuvasta kuivaharjottelustakin oli olemassa, mutta aikataulu meni taas kerran kovin kiireiseksi, jopa niin ettemme kerennet nostaa spinnua ennen starttia. Janne tosin erikseen varmisti, että pallokas oli oikein säkissään talven jäljiltä. Rintsikoilla ei ollut kisakautta tarkoitus avata.

Pikkuluokan lähdössä oli kymmenkunta venettä, kaikki vanhoja tuttuja aiemmilta vuosilta. Omassa luokassa oli uusi mielenkiintoinen tulokas, Elan 310 Elysia. Vauhdikkaan näköinen leveäperäinen pulkka, jossa T-köli, kaksi peräsintä ja keulan sisään menevä genaakkeripuomi. LYS-luku sama kuin meillä (1,24) ja gph-lukukin samoissa (n. 660). Odotettavissa oli tiukka vastus.

Pikkuluokan startattua sopuisasti iänikuisesti ajatettavalle E-radan kapealle rännille, aloimme virittää itseämme kisamoodiin. Pientä hermoilua oli ilmassa ja kippari suostui perämies Santun pyyntöön kääntää 30 sek laskettua aiemmin kohti linjaa. Prkln perähenkilö vaan käänsi jo minuuttia aiemmin ja yllätys yllätys olimme minuuttia liian aikaisin linjan alussa. Hätistelimme aikamme kuluksi Casperin pois paalupaikalta ja lopulta starttasimme toisesta päästä linjaa yläpuolellamme Elysia ja uudestaan paalulle hakeutunut Casper.

Kokonaan uudella mastotrimmillä ja etustaagiin lisätyllä togglella oli haettu parempaa kryssikulmaa, ja hyvin tuntui riki toimivan. Jotain pitää yrittää, uusiin purjeisiin kun ei varustamolla tällekkään kaudelle ole varaa. Emme juuri jääneet nopeammalle Casperille ja Elysia tuntui jäävän selvästi, kuten muutkin luokkamme veneet. Yhden korjaavan tikin jälkeen keula kohti länttä ja Ådholmenin mutkaa. Casper teki vähän kaulaa, mutta muu luokkamme taasen jäi meistä. Tuuli käänsi vähän nenille samalla himmaten. Meille olisi sopinut vähän avautuva tuuli paremmin, genoalla olisimme silloin pystyneet panemaan kampoihin fokalla kyntävälle Casperille.

Rönnkobbenille kryssittyämme oli taas aika muistella spinnun nostoa. Ihan kelvolliseti se sujui. Mastolle oli lisätty rapulukko, johon spinnun fallin törkkäämällä vapautettiin yksi tarpeellinen käsipari sitloodasta. Nyt kahdeksalla purjehtiessa käsiä olisi ollut vaikka muille jakaa, mutta periaate oli ostettavissa tulevaksi käytännöksi.


Spinnuajelu ja varsinkin jiippailu oli vähän hakusessa. Yksi jiippi meni vähän pitkäksi ja samalla ei-niin-kaukana ollut Casper sai kiinni illan viimeisestä puuskasta karaten meiltä lopulllisesti.


Ilmeisesti jääkiekkofaneja ajatellen olivat järjestäjät lyhentäneet rataa Käärmeluotojen punatikulle. Olimme lopputuloksissa siedettävästi kahdeksas. Ero edellä oleviin pikkuluokkalaisiin ja kakkoseksi tulleeseen Casperiin oli iso, mutta toisaalta muu luokkamme oli vielä selvemmin takanamme. Etukäteen pelätty Elysia jäi lopulta meille huimat 12 min, uudessa veneessä riittää näemmä vielä säätämistä ja opettelemista. Voiton vei hienosti LOW, vähän paineita seurakavereille alkavaan kauteen. Blogin mukaan köliä on hiottu antaumuksella ja uusia rättejä hankittu. Näin vaan tuntuu tehneen jokainen MM-kisoihin ilmoittautunut. Tämän kauden trendi tuntuu olevan pohjan hinkkaaminen 800:lla paperilla kiiltäväksi.

Tällä kertaa tulosluettelo muodostui selvästi tuulen tyyntyessä "etuhauskaksi". Me myöhästyimme illan viimeisestä puuskasta ehkä reilun minuutin häviten loppusuoralla n. 3-4 min edellä olleisiin. Nappisuorituksella tuon minuutin olisi ehken saanutkin puristettua…

Kuvia tulossa, samoin stooria "Titanicin muistopurjehduksesta" eli siirrosta jäälauttojen seassa talviteloilta Tammisaaresta Hoskille 13.-15.4.


Ei kommentteja: