keskiviikko 10. kesäkuuta 2009

Syksyinen kevätkauden päätös

KoPu Tiistaikisa 9.6.2009
Rata F myötäpäivään
Tuuli 6-4 m/s E, ilma + 11°C, vesi +10 °C
Purjeet: Genoa 1 med, spinnu S2
Miehistö: Hepo, Matti, Kalle, Enni & Lotta
Sijoitus: 16/27

Verrattuna edelliseen kisaan oli osaanottajamäärässä aika kato. Sama juttu oli viime vuonnakin, vähän kökkö sää ja VSSR:n palkintojen jako veivät varmasti osansa. Tällä kertaa oli lähtöveneen tangossa (poikkeuksellisesti) R-lippu osoittamassa vastatuulipoijun kiertoa lähdössä. Kyseinen poiju oli tosin starttihetkellä paljon lähempänä lähtölinjan vasenta päätä, josta päätimmekin startata paaran halssilla, kun kanssakilpailijoitakaan ei ollut isoa ryhmää.

Tulimme hieman ajoissa viivalle ja jouduimme tappamaan hyvän vauhdin, mutta pääsimme silti kohtuu hyvälle paikalle. Nopeammat Two Fast (Swan 45) ja Jazz (First 36,7) olivat ylempänä ja jouduimme odottamaan niiden vendaamista merkille, jossa käänsimme Jazzin perässä roikkuen. Matkalla Melkille pääsivät X-99:t Extasia ja X-Zoom molemmat ohi ja jäimme pahasti niiden **skoihin. Voltti (Bavaria Match 38) nopeampana oli kiertänyt kauempaa alakautta ohi, ok, mutta Penelopen (Jeanneau 35 OD) ja sisko Phoenixin saavuttaminen alkoi rassata.


Kisan jälkeen Phoenixista epäiltiin, että meillä eivät purjeet olleet topissa. Olivat kyllä, mutta ne ovat parissa vuodessa kutistuneet useamman sentin. Olemme joutuneet mm. lisäämään molempiin jenneihimme ylimääräiset jatkeet, jotta ne toimisivat rullalaitteen kanssa (katso blogi viimevuotisesta VSSR:stä).

Kerkesimme kääntömerkille kuitenkin ennen Phoenixia ja hieman kakistellen nykäisimme spinnun ylös. Polvileikkaukseen menossa oleva Matti oli taas saanut polvensa lukkoon juuri ennen lähtöä, mutta sai koipensa jotenkuten toimimaan juuri sopivasti.

Jostain syystä Penelope ja Jazz eivät nostaneet spinnujaan ja pääsimme niistä ohi. Alamerkillä olisi tarvittu yksi käsipari lisää. Olimme jiipanneet juuri ennen merkkiä saadaksemme spinnukamat seuraavaa nostoa varten paaran puolelle ja jiipin jäljiltä oli vielä sopiva hässäkkä päällä. Olimme aivan liian kauan tilanteessa, jossa mikään purje ei vetänyt.

Kryssi ylämerkille oli kovin tahmea ja Phoenix kuittasikin parin vendan jälkeen eteemme **skomaan. Melkin poijulla oli taas spinnun aika. Kippari oli vähän laiskasti miettinyt ajokulmat ja kun S2 spinnussa oli köydet valmiiksi kiinni, tempastiin se taivaalle. Sivutuulispinnu S3 olisi jälkikäteen ollut oikea ratkaisu.

Yritimme kohtalaisen tiukkaa kurssia ajaen saada Phoenixia kiinni ja peiteltyä sitä. Olimmekin parhaimillammekin melkein heidän perätuhdossaan kiinni, muttemme päässeet S2:lla nostamaan yli emmekä alhaaltakaan ohi. Kevyt erimielisyys spinnun ajamisen tekniikasta keulagastin ja kipparin välillä ei sekään nyt varsinaisesti veneen vauhtia lisännyt. Aina joskus unohtuu, että olemme moneen kertaan sopineet, että erimielisyydet ratkaistaan vasta maalipaukun jälkeen tilanteiden rauhoituttua. Summa summarum, Phoenix ajoi nyt spinnulla paljon paremmin, korkeammalle ja kovempaa. Juuri ennen maalilinjaa jouduimme turvautumaan vielä genoaamme Phoenixin päästessä spinnulla sisään. Kaiken lisäksi sopivasti tullut tuulireikä kasvatti eromme loppujen lopuksi turhan isoksi.

Kisan jälkeen tulivat Phoenixista kyselemään yhteisiä treenejä juhannuksen jälkeiselle viikolle. Mikä ettei, yritetään saada vielä Alexia ja ehkä X2:kin mukaan. Katsellaan, toivottavasti alkava lomakausi ei syö gastiliiton osallistumisintoa liikaa.

1 kommentti:

Pekka Halonen kirjoitti...

Onko ehdotuksia treenipäivästä/-illasta juhannuksen jälkeisellä viikolla?
Pekka Phoenix
pekka@mpj.fi